10 soovitust, kuidas auto talveks valmis seada

 

Nagu sina ise, vajab ka auto külmade ilmade saabudes teatavat ettevalmistust ja kaitset. Toome välja 10 soovitust, mida oma autoga enne talve ette võtta.

 

1. Talvist ettevalmistust alusta korraliku pesuga. Tähtis on eemaldada suvega kogunenud pigi ja putukajäänused, ei tohi unustada klaaside sisepesu ja salongipuhastust tolmuimejaga.

 

2. Eemalda tihenditelt niiskus ja määri need silikoonõliga. Nii tulevad uksed ja luugid külmaga ilusti lahti. Õlitada tuleb ka ukselukud, uksehinged ja piirajad. Õlitamiseks kasuta peenmehaanikaõli. Pihusta see lukuaugust sisse ja pühi ülejääk lapiga. Pööra paar korda võtit määritud lukuaugus ning seejärel pihusta õli ka uksehingedele ja piirajatele.

 

3. Vala õigesse paaki klaasipesuvedelik külmumispunktiga vähemalt -30 ºC. Sama tee ka jahutusvedelikuga.

 

4. Vaata kojamehed üle ja vaheta vajadusel uute vastu. Vahel aitab kojameestele ka harjade korralik pesu pigieemaldusvahendiga.

 

5. Kuigi talverehvide kasutamine muutub Eestis kohustuslikuks 1. detsembrist, võib naastudega talverehvid autole alla panna juba 15. oktoobrist. Lamellrehvidega võib sõita aasta läbi, kuid eriti just enne talve tuleks jälgida nende mustri sügavust.

 

6. Lase kontrollida aku mahutavust ja korrasolekut varakult enne külmi, sest käivitamise tagab vaid piisav vool. Enamik talvistest probleemidest algabki just voolu puudusest. Vaata ka, et aku klemmid oleksid hoolikalt kinnitatud, oksüdeerumata, ning aku ise kuiv ja puhas.

 

7. Kasuta elektrit läbimõeldult. Väldi rohkelt voolu kasutavate seadmete, näiteks erinevate elektriliste soojendite asjatut kasutamist. Külma ilmaga, eriti lühikesi sõite tehes tarbivad seadmed rohkem voolu, kui auto suudab akusse laadida. Ka kabiini kütusesoojendi tarbib voolu ja vähendab aku käivitamisvõimsust.

 

8. Kontrolli, kas kõik pirnid töötavad ning tuled on terved ja puhtad. Vajadusel lase vahetada.

 

9. Varu pagasiruumi talveks vajalik: käivitusvoolu juhtmed (krokodillid), lumehari ja kaabits, taskulamp, lisaklaasipesuvedelik, kindad, lumelabidas ja pukseerimisköis. Raskemates oludes sõites ka lumeketid.

 

10. Lase üle vaadata ka auto kapotialune tehniline seisukord, sh generaator ja jahutussüsteem.

Jälgi meid:
Veebipartner:
Sulge

Loading ...
Kasutame Elke veebilehel lisaks tehnilistele küpsistele ka Statistika- ja Reklaamküpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku Statistika- ja Reklaamküpsiste kasutamiseks.
Vaata küpsiste kasutamise kohta täpsemat infot siit.